Haber sitelerinin manşetlerinde hangi reklamverenler var? #ManşettekiReklam 5
Bu bölümde, haber sitelerinin manşetlerindeki reklamverenlere dair sektör ve marka dağılımları ile manşet reklamı yayınlayan haber sitelerindeki öne çıkan bazı reklamverenlere dair analizler yer alıyor.
Reklamverenler hangi haber sitesinde ne tür reklam vereceklerine dair planlarını bütçe bazında kabaca yılın ilk ayında yapsalar da hedef tüketici kitlelerine ulaşmak için ayırdıkları bütçe haricinde (bazen o da değişir) mecra ve reklam kanalları değişkenlik gösterir. Reklamverenler haber sitelerinin politik angajmanlarına, yayın politikalarına, yaygın dağıtımı olan gazetelerin kabaca bilinen okur kitlelerine ve daha sonra da reklam yayınlayacakları mecraya dair demografik kırılımlara göre reklam planlarını yapar. Manşet reklamları da bahsettiğimiz medya planlamaya dair bu kriterlerden bağışık değildir.
Daha önceki yazılarda da gördüğünüz üzere geçtiğimiz yıl haber sitesi manşetlerinde en az 6 bin 93 manşet reklamı yayınlandı. Şimdi reklamverenlerin sektörlerini, sektöre göre haftalık bazda ne zaman yayın frekanslarının yükseldiğini, hangi sektörlerin hangi haber sitelerinin manşetlerinde daha fazla göründüğünü verileri yardımıyla yorumlayalım.
Yukarıdaki tablodan da görüyoruz ki 2019’da araştırma kapsamındaki haber sitelerinin manşetlerinde en az 35 sektöre ait birbirinden farklı reklamlar yer aldı. Yayınlanan manşet reklamların yaklaşık %17’si E-Ticaret sektörüne dahilken hemen ardından yaklaşık %9’luk payla Vakıf, Dernek, STK’ler geldi. Manşet reklamlarının yarısından fazlasını oluşturan ilk 5 sektör; E-Ticaret, Vakıf-Dernek-STK, Turizm, Kamu Kuruluşları ve Siyasi Partiler, Yayıncılık sektörleri oldu. Bu 5 sektörün toplamı, geri kalan 30 sektörün manşet reklam sayısından daha fazlaydı.
Yukarıdaki tabloda, manşet reklamlarının sektörlere göre haftalık bazdaki dağılımlarını ve kümülatif toplamlarını görebilirsiniz. Ayrıca her bir sektörün, haftalık manşet reklamı yayın frekans yoğunluğunu da sayısal olarak görebilir, başka sektörlerle karşılaştırabilirsiniz.
Reklam frekansı en yüksek ilk 5 sektöre baktığımızda E-Ticaret’te ilkbahar başlangıcı ve özellikle Okula Dönüş (Back to School) dönemi olarak adlandırılan, yaz tatilinin sona erdiği ve okul-iş temposunun artması beklenen, şehirli kitlenin rutin hayatlarına döndüğü dönemdeki artışı görebiliriz.
Vakıf-Dernek-STK’lere baktığımızda ise yılın önemli bir bölümünde haftalık olarak manşet reklamı yayın sayıları 10’un altındayken Ramazan ayı ve Kurban Bayramı’ndan önceki iki hafta boyunca çok çarpıcı bir yükseliş gösterdiği ortaya çıkıyor. Araştırma kapsamında tespit edilen markaların birçoğu, İslami özel günlere endeksli, bu bağlamda bağış toplama ihtimalini göz önünde bulunduran derneklerden dernekler olarak karşımıza çıkıyor. Bu sektöre dahil markalar, Kurban Bayramı’ndan önceki bir hafta toplam 112, Ramazan Bayramı’ndan önceki bir hafta da toplam 108 manşet reklamı yayınladılar.
Turizm sektörüne dahil markalar ise yıl boyunca dengeli bir manşet reklam yayını grafiği çiziyor. İlkbahar sonu, yaz başı ve sonbahar ortasında görece artan yayın frekansları genellikle son dakika tatil rezervasyonu veya sonraki tatil sezonu için erken rezervasyon kampanyalarını tanıtıcı içerikte.
Haber sitelerinin manşet reklamverenlerine dair notlar
- Cumhuriyet’in manşet reklamlarının yıl boyunca yarısından fazlasını yayıncılık sektörü oluşturdu. Bu sektöre dair ilanların hepsi de, aynı yayın grubuna bağlı olan Cumhuriyet Kitapları’na aitti.
- Diriliş Postası’ndaki manşet reklamlarının neredeyse tamamını sadece 2 sektör oluşturdu: Vakıf-Dernek-STK ve Turizm. Haber sitesinde manşet reklamı yayınlanan Vakıf-Dernek-STK’lar; yardım toplama amacı taşıyan ve dini orijinli reklamverenlerden oluştu. Bu reklamverenler; Hasene Derneği, Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği, İHH, İmkander ve Çare Derneği. Turizm sektörü reklamverenlerini ise muhafazakar tatil anlayışına sahip insanlara hitap etmesi beklenen Qasr Bodrum, Siz Inn Otel Resort ve Elysium Termal Otel oluşturdu.
- Dogruhaber.com’da yayınlanan 48 reklamdan 47’si Vakıf-Dernek-STK’lere aitti. Bu sektöre dahil olan 2 reklamveren de dini orijinli: Umut Kervanı İnsani Yardım Derneği ile Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği.
- Ensonhaber.com’da en fazla manşet reklamı yayınlayan reklamverenler İnşaat ve Dekorasyon ile Vakıf-Dernek-STK sektörlerine dahildi.
- Haberler.com’da yıl boyunca yayınlanan 955 reklamın neredeyse yarısı, 409’u E-Ticaret sektöründeki reklamverenlerden geldi. Bu manşet reklamlarının neredeyse yarısı (188) ise tek başına Trendyol’a aitti.
- Hürriyet’teki manşet reklamlarının büyük bir kısmı Trendyol’dan gelirken Kasım ve Aralık’ta tespit edilen 18 tane Yakala.co manşet reklamı içeriklerinin hiçbirinde “ilandır” benzeri bilgilendirici ifadelere yer verilmedi.
- İnternethaber.com’daki 287 manşet reklamının 176’sı tek başına kamu kuruluşlarına aitti. Bu kümenin içinde ise 160 manşet reklamıyla PTT başı çekti. Bu konuya bir sonraki yazıda daha detaylı değineceğim.
- Karar’da yayınlanan 111 manşet reklamının 99 tanesi Kamu Kuruluşları ve Siyasi Partiler sektörüne dahildi. Söz konusu reklamların tamamı Basın İlan Kurumu’nun sayfasına yönlendirildi. Basın İlan Kurumu’nun manşet reklamlarındaki rolünü sonraki yazıda detaylı olarak analiz edeceğim.
- Manşet reklamlarının neredeyse tamamını yılın ilk 8 ayı yayınlayan Milat’ta Vakıf-Dernek-STK ve Kamu Kuruluşlarına dahil markalar dikkat çekti. Bu iki sektöre dahil olan reklamverenler; İHH, Kudüs ve Çevresi Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği, Çare Derneği, Kızılay, Hamidiye Su ve Boğaziçi Yönetim AŞ oldu.
- Yıl boyunca yaklaşık 500 manşet reklamı yayınlayan Milli Gazete’de en fazla yer alan sektörler Vakıf-Dernek-STK, Tekstil, Turizm ve Kamu Kuruluşları oldu. Marka bazında ise Cansuyu Yardımlaşma Derneği, Darul Erkam Derneği, Hasene Derneği, İDDEF, İHH, Kardeş Eli İnsani Yardım Derneği, Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği, Vuslat Derneği, vicdanhareketi.org, Teos Village Otel, Qasr Bodrum, Siz Inn Otel Resort, FSM 1453 dikkat çeken reklamverenleri oluşturdu.
- Milliyet’te en fazla manşet reklamı E-Ticaret sektöründe geldi ve markalar arasında ise Trendyol’un yayın sıklığı dikkat çekti.
- Mynet’in manşetlerinde yer alan yaklaşık 500 reklamın 293’ü E-Ticaret sektöründen geldi. Marka özelinde ise Trendyol, Çiçek Sepeti ve Jeep Shoe dikkat çekti.
- Sondakika.com’un manşetlerinde en çok reklamveren sektör 408 manşet reklamıyla E-Ticaret oldu. Marka olarak ise Çiçek Sepeti, Trendyol neredeyse bu reklamlarının tamamının sahibiydi.
- Yeni Akit’in manşetlerinde en fazla reklamverenler Vakıf-Dernek-STK’ler, Turizm ile İnşaat ve Dekorasyon sektörlerinden oluştu. Emin Evim, Qasr Bodrum, Hotelbeyt, İkram Turizm, İHH, vicdanhareketi.org, Sadakataşı Derneği, WEFA, Yedi Başak İnsani Yardım Derneği gibi muhafazakar hedef kitleye yönelen markalar yer aldı.
- Yeniçağ’ın yıl boyunca yayınladığı manşet reklamları 3 sektörden geldi: Yayıncılık, Tesktil ve Kamu Kuruluşları. Aynı yayın grubuna bağlı Günboyu Gazetesi, tekstil markası Centone ve Basın İlan Kurumu öne çıkan reklamverenlerdi.
- Yeni Şafak’ta Turizm, Vakıf-Dernek-STK ve Yayıncılık sektörleri neredeyse bütün manşet reklamlarını içeren 3 sektör oldu. Adin Hotel, Lussoro Bodrum, Qasr Bodrum, Bereket Turizm, Elçi Tur, Teos Village Otel’in yanı sıra Tivibu’nun manşet reklamları dikkat çekti.